CNC verspanen: wat is dat?

Het bewerken van materiaal met de hand of door machines wordt ook wel verspanen genoemd. Door deze manier van bewerken worden er spanen van het materiaal verwijderd. Dit zorgt ervoor dat het product kleiner wordt, minder weegt en van vorm veranderd. CNC verspanen is het verspanen van materiaal met behulp van een CNC draai- of freesbank die computergestuurd is.

Draaien

Bij het CNC verspanen door middel van draaien wordt het te bewerken product in een klem geplaatst en op hoge snelheid rondgedraaid. Er worden twee beitels tegen het product aangedrukt: een beitel in de langsrichting en een beitel in de dwarsrichting. Door het ronddraaien van het product worden er met de beitels spanen van het product afgehaald, waardoor het de gewenste maat en vorm krijgt.

Frezen

Bij frezen wordt het product ook in een klem gezet en bewerkt om het in de gewenste maat en vorm te krijgen. Wat is nu het verschil tussen CNC verspanen door middel van draaien en CNC verspanen door middel van frezen? Simpel: bij draaien wordt het product dat geklemd zit gedraaid, terwijl bij frezen alleen het gereedschap bewegingen maakt.